Kluseczki z sosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ziemniaczana

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • ziemniaki

    1 kg
  • jaja

    2 szt.
  • sos

  • mięso mielone

    25 dag
  • pieczarki

    15 dag
  • cukinia

    1 szt.
  • sos pieczarkowy

    1/2 opakowania
  • bazylia

    do smaku
  • kminek

    szczypta
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KLUSKI: Ziemniaki obieramy,myjemy, gotujemy, mielimy. Następnie mieszamy z jajkami i dodajemy mąkę.
Szybkimi ruchami ścinamy ciasto z deski do krojenia, wrzucając na posolony wrzątek.Gotujemy do momentu wypłynięcia.

SOS: Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy mięso - smażymy. Pieczarki i cukinię kroimy w plasterki, przekładamy wraz z cebulką i mięsem do większego garnka, podlewamy wodai dusimy na małym ogniu do momentu,aż cukinia zmiękknie.
Sos mieszamy z pół szklanki wody, dodajemy do mięsa,przyprawiamy i jeszcze chwilę gotujemy.

Pozdajemy z ziemniaczanymi kluseczkami, dekorujemy cukinią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 25.09.2014 21:41
ładnie podane
Mniam 13.11.2013 16:41
Bardzo smaczne danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat