kluseczki serowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 szt
  • mąki pszennej

    15 dag
  • mąki ziemniaczanej

    5 dag
  • szczypta soli

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • masła

    2 łyżki
  • cukier do posypania

  • twaróg

    1 kg
  • olej

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mięsa,dodajemy jajka,obie maki i sól.Wyrabiamy jednolite ciasto.Na oprószonej mąką stolnicy ciasto rozwałkowujemy w rulonik, lekko spłaszczamy i kroimy w romby jednakowej wielkości.W dużym garnku zagotowujemy wodę .Dodajemy łyżeczkę oleju.Porcjami wkładamy kluski,delikatnie mieszamy by nie przywarły do dna i gotujemy 2-3 min.od wypłynięcia na powierzchnię.Na patelni roztapiamy masło.Wsypujemy bułkę tartą i mieszając,chwilę podsmażamy,aż się zrumieni.Masłem z bułką polewamy kluseczki.Możemy je tez posypać cukrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iwona332 12.02.2011 11:29
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat