Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki parzone z grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 szklanka
masło 1/3 kostki
mąka pszenna 2 szklanki
grzyby suszone 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
tłuszcz do okraszenia
jajko 3 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki parzone z grzybami

Wykonanie:
Grzyby namoczyć i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli do miękkości. Wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę i mieszając trzymać na małym ogniu, aż masa się zeszkli i zgęstnieje. Masę przestudzić i wyrabiać dodając po jednym jajku. Na końcu dodać posiekane grzyby. Zagotować w garnku wodę z dodatkiem soli, kłaść łyżką małe kluseczki i gotować pod przykryciem do miękkości. Przecedzić i podawać polane tłuszczem oraz posypać zrumienioną bułką tartą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak