Kluseczki francuskie z grzybami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    10 łyżka
  • borowiki

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z masłem, dodać ubitą pianę z białek, następnie wymieszać z przesianą mąką, a na koniec z grzybami i solą do smaku. Zanurzając łyżeczkę we wrzącej wodzie, nabierać porcję ciasta i kłaść ją na gotującą się i osoloną wodę. Po chwili kluseczki wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na talerzu.

Podawać np. w gorącym rosole lub czerwonym barszczu, ewentualnie innej zupie, mleku czy sosie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat