Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluchy drożdżowe „karotki”

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
marchewka 10 dag
drożdże 2 dag
mleko 1 szklanka
masło 1 łyżka
cukier 3 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluchy drożdżowe „karotki”

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie odsączyć sok.
Krok 1 - Kluchy drożdżowe „karotki” foto
2
Drożdże rozetrzeć z cukrem a po chwili zalać ciepłym mlekiem.
Krok 2 - Kluchy drożdżowe „karotki” foto
3
Dodać mąkę, jajko, stopione masło, dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Kluchy drożdżowe „karotki” foto
4
Gdy ciasto podwoi objętość wlać sok z marchwi , wymieszać i ponownie odstawić na chwilę w ciepłe miejsce.
Krok 4 - Kluchy drożdżowe „karotki” foto
5
Na wrzącą wodę kłaść łyżką kluseczki, gotować, wyjąć na sito i podawać na słodko z konfiturą lub do obiadu z prażoną bułką tartą z masłem.
Krok 5 - Kluchy drożdżowe „karotki” foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 05.11.2014 10:37
fajny, apetyczny pomysł!
Ankha 04.11.2014 20:22
Ciekawa propozycja, wrzucam ja do ksiegi
agnieszka214 04.11.2014 19:58
bardzo fajne
Stenka 04.11.2014 19:35
ciekawy przepis
Aleksandra/Olcia 04.11.2014 19:12
dla dzieciaczków idealne
Sroczka 04.11.2014 17:23
Zjadłabym takie kluchy.
Beatris 04.11.2014 17:16
Wyglądają smakowicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak