Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy w pestkach słonecznika

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mieszane mięso mielone 70 dag
mleko 0,5 szklanki
jajko 1 szt
NASIONA SLONECZNIKA 15 dag
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka czerstwa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy w pestkach słonecznika

Bułkę /ja proponuję mleczną/ namaczamy w mleku, po ok. 10 min dokładnie odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Tak przygotowane mięso przykrywamy folią i odstawiamy na 30 min do lodówki. Następnie z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w pestkach słonecznika dość mocno dociskając by pestki nie odpadały od klopsów. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim klopsiki na rumiano z każdej strony. Najlepiej smakują na ciepło z surówką i ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewka1978 10.02.2013 14:33
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak