Klopsy rybno-ziemniaczane

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Takie klopsy zasmakują wielbicielom ryb, ale i również tym, którzy za rybą nie przepadają. Soczyste z rumianą skórką, bardzo smaczne. Świetna alternatywa na przemycenie dzieciakom ryby. Swego czasu mój syn bardzo lubił paluszki rybne, ale te klopsy są o niebo lepsze i zdrowsze.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

15 szt.

  • filet z dorsza

    1 kg
  • ziemniaki ugotowane

    500 g
  • mąka ziemniaczna

    3 łyżki
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • jajko

    2 szt.
  • koperek świeży

    0.5 pęczka
  • sól

    4 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • Przyprawa do ryb To Naturalne

    3 łyżeczki

Dodatkowo:

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • olej

    1.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Klopsy rybno-ziemniaczane

Krok 1 - Klopsy rybno-ziemniaczane foto
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu. Zimne przecisnąć przez praskę.
Rybę zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulę obrać i zeszklić na niedużej ilości oleju, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć dosłownie 2 min.
Ziemniaki, rybę, cebulę, jajka, koperek i mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie ręką. W razie konieczności dosypać mąki ziemniaczanej, wszystko zależy od odmiany ziemniaków i od tego czy ryba jest świeża czy mrożona.
Krok 2 - Klopsy rybno-ziemniaczane foto
Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ulubioną przyprawą do ryb.
Formować w rękach zgrabne dość spore klopsy, następnie obtoczyć w bułce tartej.
Krok 3 - Klopsy rybno-ziemniaczane foto
Smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron, smażyć pod przykryciem.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
SlodkoSlodka83
Sól i pieprz dodać do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat