Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy rybno-ziemniaczane

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Takie klopsy zasmakują wielbicielom ryb, ale i również tym, którzy za rybą nie przepadają. Soczyste z rumianą skórką, bardzo smaczne. Świetna alternatywa na przemycenie dzieciakom ryby. Swego czasu mój syn bardzo lubił paluszki rybne, ale te klopsy są o niebo lepsze i zdrowsze.

Składniki:

15 szt.

filet z dorsza 1 kg
ziemniaki ugotowane 500 g
mąka ziemniaczna 3 łyżki
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
jajko 2 szt.
koperek świeży 0.5 pęczka
sól 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
Przyprawa do ryb To Naturalne 3 łyżeczki

Dodatkowo:

Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
olej 1.5 szklanki

Porada

Sól i pieprz dodać do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy rybno-ziemniaczane

Klopsy rybno-ziemniaczane

1
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu. Zimne przecisnąć przez praskę.
Rybę zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulę obrać i zeszklić na niedużej ilości oleju, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć dosłownie 2 min.
Ziemniaki, rybę, cebulę, jajka, koperek i mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie ręką. W razie konieczności dosypać mąki ziemniaczanej, wszystko zależy od odmiany ziemniaków i od tego czy ryba jest świeża czy mrożona.
Krok 1 - Klopsy rybno-ziemniaczane foto
2
Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ulubioną przyprawą do ryb.
Formować w rękach zgrabne dość spore klopsy, następnie obtoczyć w bułce tartej.
Krok 2 - Klopsy rybno-ziemniaczane foto
3
Smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron, smażyć pod przykryciem.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Krok 3 - Klopsy rybno-ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak