Klopsy rybne w sosie koperkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mintaj filet bez skóry

    3 sztuki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    4 szczypty
  • olej

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    1,5 szklanki
  • sól do smaku

    5 szczypt
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    2 szczypty
  • limonka

    1/2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • Koperek suszony Prymat

    3 szczypty
  • Koperek suszony Prymat

    7 szczypt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć cebulę do miękkości. Rybę rozmrozić, osuszyć i zmielić. Mięso doprawić solą, pieprzem, koperkiem, cebulą do smaku i sokiem z limonki. Następnie do mięsa dodać rozbełtane jajko i bułkę tartą. Całość dobrze wymieszać i uformować małe pulpety. W razie potrzeby dodać więcej bułki tartej. Gotowe klopsy wrzucać na wrzątek i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
W małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, całość dobrze zamieszać, tak aby nie było grudek i chwilę gotować (cały czas mieszając). Następnie dodać pół szklanki mleka i gotować cały czas mieszając. Kiedy całość zgęstnieje dodać resztę mleka i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji cały czas mieszając. Pod koniec gotowania sos doprawić do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołowa, koperkiem i sokiem z limonki. Gotowe klopsy podawać z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 19.04.2017 20:34
Dawno takich nie robiłam
paniusiaewa 15.03.2017 15:06
O, doskonały pomysł na rybkę, a nie tylko smażone.
paula191919 09.09.2015 21:46
bardzo fajne danie na obiad.
gibli 06.02.2014 22:34
moje snaki, ale mam ochotę na te klopsiki rybne:)
ONY_za_kare 30.08.2013 12:43
pyszny obiadek!
Kuchenka 17.08.2013 21:59
ojejku, to danie moim zdaniem jest bardzo pyszne
treonina 14.08.2013 23:24
moje smaki! świetne
gosia56 28.07.2013 21:16
napewno pyszniutkie
aisoglam 07.07.2013 23:12
Prezentują się wyśmienicie :)
Róża1 01.07.2013 22:22
przepyszny obiadek:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat