klopski wołowe duszone z warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    300 gram
  • majonez

    2 łyżki
  • jaja

    1 sztuka
  • cebula biała

    0,5 małej
  • pieprz

  • sos worcester

    1 łyżka
  • cukinia

    1 mała
  • papryka

    1 sztuka
  • pieczarki

  • przecier pomidorowy

    1 szklanka
  • oliwa

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od zmielenia mięsa na klopsiki oraz wyrobienia go na gładką masę z majonezem, cebulą, jajkiem pieprzem i sosem Worcester. Ja używam chudej wołowiny, jeśli używacie bardziej poprzerastanej dodajcie mniej majonezu.

Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki - najwygodniej będzie robić to mokrą ręką. Klopsiki podsmażamy na rozgrzanej oliwie.

Pieczarki i cukinię kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, wrzucamy na patelnię klopsikami. Podsmażamy chwilę. Wlewamy przecier pomidorowy, przykrywamy i dusimy jeszcze około 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monika1968 25.06.2013 19:25
Fajny pomysł na obiad
Kolorowa 25.06.2013 13:30
lubię takie dania, na zimę najbardziej
beniaminek 24.06.2013 22:30
fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat