Klopsiki z wołowiny z pieczarkową wkładką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Klopsiki z wołowiny z pieczarkową wkładką.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na klopsy:

  • mielona wołowina

    500 gramów
  • tarta bułka

    3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • pieczarki

    3 sztuki
  • oliwa

    5 łyżek
  • mąka

    5 łyżek

Składniki na sos:

  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • bulion wołowy

    2 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Klopsiki: Małe pieczarki kroimy na ćwiartki i obsmażamy na oliwie. Mięso mielone wołowe łączymy w misce z jajkiem i namoczoną lekko bułką tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z mięsa robimy kulki do których do środka wkładamy po ćwiartce obsmażonej pieczarki i obtaczamy w mące. Klopsy obsmażamy na patelni.

Sos: Bulion rozrabiamy z koncentratem pomidorowy i taką mieszanką zalewamy obsmażone na patelni klopsy. Dusimy chwilę razem, doprawiamy do smaku.

Wiktoria29
Klopsy najlepiej smakują podane z kasza gryczaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat