Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki z fasolką, pieczarkami i makaronem.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Klopsiki

filet z kurczaka 30 dag
jajko 1 sztuka
bułka 1 sztuka
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
sól do smaku ewentualnie

Dodatkowo

olej do smażenia i gotowania
pieczarki 25 dag
makaron rurki 25 dag
fasola biała z puszki 1 puszka
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
sól do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat według uznania
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z fasolką, pieczarkami i makaronem.

Jest to bardzo sycące danie. Można je przygotować gdy potrzebujemy właśnie takiego posiłku. Klopsiki, fasolka, pieczarki i makaron to bardzo smaczne połączenie. Do tego bardzo aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki nim danie nie jest mdłe. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Klopsiki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą w wodzie bułką. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, ewentualnie solimy do smaku. Z masy mięsnej formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej, wyszło mi około16 sztuk.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron, następnie przekładamy je do garnka.

3. Pieczarki obieramy i płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pieczarki, aż będą zrumienione, następnie przekładamy je do klopsików.

4. Całość zalewamy gorącą wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając.

5. W tym czasie gotujemy makaron do miękkości w osolonej wodzie z jedną łyżką oleju. Ugotowany odcedzamy. Również fasolkę odsączamy dokładnie z zalewy.

6. Do miękkich składników w garnku dodajemy fasolkę i makaron, chwilę dusimy cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

7. Danie jest gotowe do podania.

8. Życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 21.05.2017 07:12
Dziękuję:)
gosia56 18.05.2017 13:13
pyszne jedzonko ;)
Babeczka35 18.05.2017 08:05
Dziękuję:)
Stenka 17.05.2017 20:47
ciekawy przepis
Bernadeta1 17.05.2017 19:49
smaczny obiadek
w mojej kuchni 17.05.2017 15:40
pyszne danie obiadowe
Babeczka35 17.05.2017 14:51
Dziękuję:):)
gusia1000 17.05.2017 13:16
Dobre jedzenie.
dodi 17.05.2017 13:08
pyszne jedzonko
IZABELA29 17.05.2017 08:27
Fajne sycące danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak