Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie pomidorowo-czosnkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 0,5 kg
rosół 1 szklanka
bułka czerstwa 1
jajko 1
cebula 1
majeranek 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
olej do smażenia
mąka krupczatka do panierowania
sos
sok pomidorowy 1 szklanka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
tymianek niecała łyżeczka
sól do smaku
śmietana 1/2 szklanki
ser żółty 2 łyżki (tarty)
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie pomidorowo-czosnkowym

Czerstwą bułkę zalać ciepłym rosołem. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju i dodać do mięsa razem z jajkiem, majerankiem, serem żółtym i przyprawami. Na końcu dodać rozmiękczoną (rozdrobnioną) bułkę i wyrobić jednolitą masę. Jeśli trzeba można dodać bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Formować klopsiki, obtoczyć w mące i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Klopsy smażyć na oleju, do uzyskania lekko brązowego koloru.
Koncentrat pomidorowy rozmieszać z sokiem pomidorowym, posiekanym czosnkiem, śmietaną i przyprawami.
Usmażone klopsiki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ja podałam z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 16.01.2014 21:24
Pyszny obiadek! ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak