Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie pieczarkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 600 gram
jajko 2
sól
pieprz
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
mąka 2-3 łyżki
sos
pieczarki 10 średnich
kostka rosołowa 1
margaryna 30 gram
śmietanka 12-procentowa 100 ml
sól
pieprz
cebula 1 mała

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie pieczarkowym

Mięso mielone przekładamy do miski. Następnie dodajemy jaka, 3 łyżki bułki tartej i przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę i przyprawę do wieprzowiny. Mięso dokładnie wyrabiamy i formujemy małe klopsiki, które obtaczamy w mące. Klopsiki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. SOS: pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po czym podsmażamy je na tłuszczu z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Następnie dodajemy kostkę rosołową i wlewamy szklankę wody. Chwilę podsmażamy. Wkładamy klopsiki i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Na koniec wlewamy śmietankę wymieszaną z 2 łyżkami mąki. całość doprowadzamy do wrzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak