Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klopsiki w sosie koperkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

klopsy;

mięso mielone 500 g,
cebula 1 szt,
Bułka tarta klasyczna Prymat w zależności od potrzeby,
jajko 1 szt,
ząbki czosnku 2 szt,
sól i pieprz do smaku,
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka,
przyprawy 1 łyżeczka. do mielonego,

dodatkowo;

mąka pszenna 2 - 3 łyżki do panierowania,
olej do smażenia

sos;

rosół 1 litr
śmietana 18 proc 200 ml,
koper świeży 1 paczek. duży,
mąka pszenna 2 -3 łyżki,
sól i pieprz do smaku,

Przepis i sposób przygotowania na: klopsiki w sosie koperkowym

Mięso mielone indycze dokładnie wymieszać z jajkiem ,przyprawami , dodać obraną, drobno posiekaną cebule oraz drobno posiekany czosnek.
Wymieszać z tartą bułką .
Następnie formować klopsiki ciut większe od orzecha włoskiego, obtoczyć w mące.
Klopsiki najpierw lekko podpiec na gorącym oleju, a następnie wrzucić do gorącego rosołu i gotować kilka minut.
Po ugotowaniu klopsiki wyjąc na sitko, przestudzić.
Koperek oczyścić, opłukać i drobniutko posiekać.
Śmietanę rozprowadzić z mąką, szczyptą soli oraz wystudzonym wywarem, w którym gotowały się pulpeciki, dolać do pozostałego wywaru starannie mieszając i jeszcze chwile pogotować.
Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem , solą.
Do gotowego sosu włożyć pulpeciki, całość jeszcze chwile podgrzewać.
Podawać z ziemniaczkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 04.07.2017 17:47
Dziękuję;)
gusia1000 04.07.2017 12:12
Smaczne klopsy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak