Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

klopsiki w sosie koperkowym

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

klopsy;

mięso mielone
500 g,
Sklep Prymat
cebula
1 szt,
Bułka tarta klasyczna Prymat
w zależności od potrzeby,
jajko
1 szt,
ząbki czosnku
2 szt,
sól i pieprz
do smaku,
Kucharek przyprawa uniwersalna
1 łyżeczka,
przyprawy
1 łyżeczka. do mielonego,

dodatkowo;

mąka pszenna
2 - 3 łyżki do panierowania,
olej do smażenia

sos;

rosół
1 litr
śmietana 18 proc
200 ml,
koper świeży
1 paczek. duży,
mąka pszenna
2 -3 łyżki,
sól i pieprz
do smaku,

Przepis i sposób przygotowania na: klopsiki w sosie koperkowym

Mięso mielone indycze dokładnie wymieszać z jajkiem ,przyprawami , dodać obraną, drobno posiekaną cebule oraz drobno posiekany czosnek.
Wymieszać z tartą bułką .
Następnie formować klopsiki ciut większe od orzecha włoskiego, obtoczyć w mące.
Klopsiki najpierw lekko podpiec na gorącym oleju, a następnie wrzucić do gorącego rosołu i gotować kilka minut.
Po ugotowaniu klopsiki wyjąc na sitko, przestudzić.
Koperek oczyścić, opłukać i drobniutko posiekać.
Śmietanę rozprowadzić z mąką, szczyptą soli oraz wystudzonym wywarem, w którym gotowały się pulpeciki, dolać do pozostałego wywaru starannie mieszając i jeszcze chwile pogotować.
Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem , solą.
Do gotowego sosu włożyć pulpeciki, całość jeszcze chwile podgrzewać.
Podawać z ziemniaczkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 04.07.2017 17:47
Dziękuję;)
gusia1000 04.07.2017 12:12
Smaczne klopsy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak