Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie koperkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Klopsiki

mięso mielone 1 kg
cebula 1 szt
jajko 1 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku

Sos

cebula 1 szt
koperek do smaku
tłuszcz do smażenia do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie koperkowym

Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać cebulę, obraną i posiekaną w kostkę, jajko, 2 łyżki mąki i przyprawy do smaku. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do mięsa. Całość wymieszać. Formować klopsiki, obtaczając je w bułce tartej. Zagotować wodę i wrzucać uformowane kulki. Gotować ok 15 min.
Przygotować sos:
Cebulę podsmażyć na tłuszczu, następnie dodać wodę. Zagotować, przyprawić do smaku. Z 2 łyżkami mąki wymieszać wodę, przelać do sosu, by zgęstniał.
Dodać koperek, według uznania i smaku.
Podawać do obiadu, polewając ziemniaki i przygotowane klopsiki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 12.04.2016 10:04
same pyszności do zjedzenia
Motorek 12.04.2016 09:48
bardzo dobre
Katrina.u 12.04.2016 09:01
pyszny obiad
gosia1988 11.04.2016 22:07
Smaczne danie na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak