Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w pieczarkach

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
pieczarki 500 g
jajko 1 szt
śmietana 30% 300 ml
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
mleko 2 łyżki
sok z cytryny
tymianek
majeanek
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
natka pietruszki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w pieczarkach

Kroki postępowania

1
Bułkę tartą zalewamy mlekiem, 1 cebulę kroimy w kostkę i lekko solimy. Do mięsa dodajemy jajko cebulę przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, paprykami i całość wyrabiamy.
Krok 1 - Klopsiki w pieczarkach foto
2
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Drugą cebulę również kroimy w kostkę i szklimy ją w garnku na rozgrzanym oleju, następnie wrzucamy pieczarki i solimy. W tym czasie z mięsa formujemy klopsiki i smażymy na patelni przez kilka minut aż będą złote. Kiedy woda z pieczarek już odparuje wlewamy śmietankę i doprawiamy całość sola pieprzem i tymiankiem. Do sosu wkładamy obsmażone klopsy przykrywamy garnek i dusimy ok. 20 minut. Na koniec zdejmujemy pokrywkę aby sos się bardziej zredukował.
Krok 2 - Klopsiki w pieczarkach foto
3
Podajemy np z ziemniakami, posypujemy natką pietruszki.
Krok 3 - Klopsiki w pieczarkach foto
4
Smacznego ;B
Krok 4 - Klopsiki w pieczarkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lukasz 27.09.2013 19:46
apetyczne danie
Papryczka 27.09.2013 18:19
smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak