Klopsiki w pieczarkach

Klopsiki w pieczarkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 g
  • pieczarki

    500 g
  • jajko

    1 szt
  • śmietana 30%

    300 ml
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • mleko

    2 łyżki
  • sok z cytryny

  • tymianek

  • majeanek

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • natka pietruszki

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Klopsiki w pieczarkach

Kroki postępowania

Krok 1 - Klopsiki w pieczarkach foto
Bułkę tartą zalewamy mlekiem, 1 cebulę kroimy w kostkę i lekko solimy. Do mięsa dodajemy jajko cebulę przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, paprykami i całość wyrabiamy.
Krok 2 - Klopsiki w pieczarkach foto
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Drugą cebulę również kroimy w kostkę i szklimy ją w garnku na rozgrzanym oleju, następnie wrzucamy pieczarki i solimy. W tym czasie z mięsa formujemy klopsiki i smażymy na patelni przez kilka minut aż będą złote. Kiedy woda z pieczarek już odparuje wlewamy śmietankę i doprawiamy całość sola pieprzem i tymiankiem. Do sosu wkładamy obsmażone klopsy przykrywamy garnek i dusimy ok. 20 minut. Na koniec zdejmujemy pokrywkę aby sos się bardziej zredukował.
Krok 3 - Klopsiki w pieczarkach foto
Podajemy np z ziemniakami, posypujemy natką pietruszki.
Krok 4 - Klopsiki w pieczarkach foto
Smacznego ;B

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Lukasz 27.09.2013 19:46
apetyczne danie
Papryczka 27.09.2013 18:19
smaczny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat