Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki pieczarkowe z ryżem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 500 gram
ryż 1 szklanka
pieczarki 350 gram
jajko 2
mąka 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
cebula 1 duża
sól
pieprz
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
sos
woda 2 szklanki
kostka rosołowa 1
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 160 gram
śmietanka 12-procentowa 100 ml
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki pieczarkowe z ryżem

Ryż gotujemy do czasu, aż napęcznieje w dwóch szklankach wody, studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ryż, obrane i zmielone w rozdrabniaczu pieczarki, drobno posiekaną cebulę, jajka, mąkę (3 łyżki), bułkę tartą (5 łyżek) oraz przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny, przyprawę do grilla i ostrą paprykę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. SOS: W mniejszym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy kostkę rosołową, przyprawę uniwersalną oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Następnie wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką i doprowadzamy sos do wrzenia. Gotowym sosem polewamy klopsiki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 17.02.2014 07:26
Świetne klopsiki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak