Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki indycze w sosie pomidorowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 4-5 ząbek
cebula biała 1 sztuka
bulion 1 litr
koncentrat pomidorowy 4-5 łyżka
mała marchew 1 sztuka
mała pietruszka 1 sztuka
seler 1 kawałek
mąka pszenna 0.5 szklanka
śmietana 18 proc 100 g
bazylia
kasza manna 4 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżka
Czosnek suszony Prymat
ziele angielskie
sól
indyk 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki indycze w sosie pomidorowym

Mięso dokładnie wyrobić z kasza manną i bułką tartą. Odstawić. W tym czasie przecisnąc przez praskę czosnek i drobniutko posiekać cebulę, dodać do mięsa. Posolić, dodać granulowany czosnek, wymieszać dokładnie i uformować małe kuleczki. Najlepiej zwilżonymi dłońmi, wtedy jest łatwiej :) Kulki polecam robić male, bo zrobią sie w gotowaniu 2 razy takie :)
Startą marchew, pietruszkę i seler wrzucamy do bulionu, zagotowujemy. Na gotujący się wywar wkładamy ostrożnie nasze klopsiki. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.Gdy zmiękną, dodajemy do wywaru przecier pomidorowy, gotujemy razem 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Śmietanę należy zahartować gorącym wywarem,aby się nie zważyła, a następnie wlać do garnka i gotować razem jeszcze kilka minut. Mąkę rozrobić z wodą, zagęścić nią wywar tak, aby powstał sos, który pod koniec gotowania przyprawiamy bazylią. Dusimy mieszając co jakiś czas, by się nie przypaliło, stale pod przykryciem, na małym ogniu. Wyszło mi 18 klopsików odpowiedniej wielkości :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 16.04.2013 13:42
przepyszna propozycja
agajolaw 28.03.2013 15:04
Muszę to zrobić ! wygląda znakomicie !
RenataZ-et 12.02.2013 23:18
Bardzo lubię tego typu jedzonko :)
Beatris 08.02.2013 12:37
Pyszne klopsiki. Przepis dokładnie opisałaś. Wg mnie wart polecenia.
eliza135 07.02.2013 17:12
pychotka
pycia9 07.02.2013 17:02
świetny pomysł
paulina2157 07.02.2013 17:02
bardzo ciekawy przepis, na pewno są delikatne tak jak mięsko indyka,
Rossie 07.02.2013 16:50
zrobiłam z myślą o dzieciakach, wyszły delikatniutkie, odpowiednio miękkie i pyszne :) najadła się cała rodzina.
Silver Teaspoon 07.02.2013 16:48
super
Mira85 07.02.2013 16:45
swietne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak