Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki drobiowe z miętowym ryżem, DS XVIII odc. 28
Klopsiki z mielonego mięsa kurczaka, podane na ryżu z dodatkiem świeżej mięty. Klopsiki drobiowe z otrębami to nieco zdrowsza wersja od tych robionych z bułką. Klopsiki zapiekane są z plastrami żółtego sera, który tworzy chrupiącą, apetyczną skorupkę. Podaj klopsiki drobiowe z mieszanką sałat i rukoli. Zielony dodatek skrop dipem ze śmietany, tahini i czarnuszki.
Przygotowanie klopsików drobiowych:
Przygotowujemy klopsiki:
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni, program pieczenia góra dół. Do miski dodajemy mięso, tymianek Prymat, jajko, otręby. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy małe klopsiki. Gotowe klopsiki układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Przygotowujemy ryż:
W moździerzu tłuczemy kminek cały Prymat. Cebulę siekamy na małe kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę. Następnie doprawiamy potłuczonym kminkiem. Gdy cebula się zeszkli wsypujemy ryż basmati. Całość zalewamy wywarem i przykrywamy pokrywką. Smażymy do momentu, aż ryż wchłonie cały wywar. Ser żółty Królewski kroimy na mniejsze kawałki. Do ryżu dodajemy kawałki sera żółtego oraz posiekane liście świeżej mięty.
Przygotowujemy dip:
Do miski wlewamy śmietanę 12% i mieszamy z łyżką tahini, czarnuszką i solą.
Pulpeciki układamy na patelni, gdzie jest gotowy ryż, a całość przykrywamy plastrami sera żółtego. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, program pieczenia góra dół i zapiekamy aż ser się zarumieni.
Na patelni podprażamy sezam.
Gotowe danie podajemy z dipem oraz dekorujemy podprażonym sezamem.