Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • mleko

    1 szklanka
  • śmietana

    100 g
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • koperek świeży

    1/2 pęczka
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    8 łyżka
  • olej

    do smażenia
  • woda zimna

    1/2 szklanka
  • bułka czerstwa

    1/2 sztuka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • indyk

    30 dkg
  • ser żółty

    3 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso rozrobić w misce z jajkiem, namoczoną w mleku i wyciśniętą bułką, oraz pieprzem ziołowym i solą. Uformować małe klopsiki i obtoczyć je w mące. Następnie delikatnie obsmażyć na oleju. W między czasie zagotować w garnku wodę z kostką rosołową. Do gotującej wody wrzucić klopsiki. Gotować ok 15 minut. Następnie wyjąć je z wywaru i odłożyć na bok. Do miseczki wlać śmietanę, odrobinę wody i wsypać pozostałą mąkę (ok 5 łyżek). Rozetrzeć tak żeby nie było grudek. Następnie dodawać po trochu resztkę wody i mieszać. Płyn wlać do wywaru po gotowaniu klopsików (pamiętać aby mieszać wywar podczas wlewania płynu). Pomieszać sos i dodać posiekany koperek oraz starty żółty ser. Zagotować. Wrzucić do środka klopsiki, pogotować razem kilka minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 19.02.2013 06:34
smaczny obiadek;]
anja3107 18.12.2010 15:28
jadłam ale w sosie pieczarkowym - też super
danusia19671 23.09.2010 18:18
No takie klopsiki to niebo w gębie
bogumiła3 14.09.2010 21:44
super
misia53 09.09.2010 22:41
Bardzo smaczne danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat