Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cielęcina bez kości
40 dag -
bułka
1 sztuka -
jajko
1 -
sól, pieprz
-
Gałka muszkatołowa (odrobina)
-
olej
1 łyżeczka -
przyprawa do potraw
-
mąka
1 łyżka -
mleko
4 łyżki -
sok z cytryny
1 łyżeczka -
przyprawa myśliwska
-
curry
-
tłuszcz do smażenia
-
sos
-
Liść laurowy suszony Prymat
-
ziele angielskie
Przepis i sposób przygotowania klopsiki cielęce w sosie pieczarkowym
Kwasek cytrynowy
Cebula 1
Tłuszcz 1 łyżeczka
Mięso dokładnie wyżyłować- zemleć. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz, posiekaną zieleninę. Dobrze wyrobić drewnianą łyżką. Rękami zwilżonymi wodą formować podłużne klopsiki, obtoczyć je w mące, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano. Przygotować sos: przyrządzić beszamel, dodając bulion. Cebulę lekko podrumienić w tłuszczu. Przyrządzić karmel: cukier wsypać do małego rondelka, wlać kilka kropel wody, zrumienić cukier na brąz, po czym zaraz dodać 3 łyżki wody. Do beszamelu wlać tyle karmelu, by sos nabrał złotawego koloru, dodać cebulę, kwasek cytrynowy i chwilę pogotować. Do sosu włożyć klopsiki, dusić 15 minut.
Komentarze (2)