klopsiki cielęce w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina bez kości

    40 dag
  • bułka

    1 sztuka
  • jajko

    1
  • sól, pieprz

  • Gałka muszkatołowa (odrobina)

  • olej

    1 łyżeczka
  • przyprawa do potraw

  • mąka

    1 łyżka
  • mleko

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • przyprawa myśliwska

  • curry

  • tłuszcz do smażenia

  • sos

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziele angielskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

½ łyżeczki cukru
Kwasek cytrynowy
Cebula 1
Tłuszcz 1 łyżeczka



Mięso dokładnie wyżyłować- zemleć. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz, posiekaną zieleninę. Dobrze wyrobić drewnianą łyżką. Rękami zwilżonymi wodą formować podłużne klopsiki, obtoczyć je w mące, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano. Przygotować sos: przyrządzić beszamel, dodając bulion. Cebulę lekko podrumienić w tłuszczu. Przyrządzić karmel: cukier wsypać do małego rondelka, wlać kilka kropel wody, zrumienić cukier na brąz, po czym zaraz dodać 3 łyżki wody. Do beszamelu wlać tyle karmelu, by sos nabrał złotawego koloru, dodać cebulę, kwasek cytrynowy i chwilę pogotować. Do sosu włożyć klopsiki, dusić 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Niunia 22.09.2011 10:53
ciekawe
smakoszek 26.06.2011 09:05
Pyszne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat