Przepis i sposób przygotowania na: klopsiki cielęce w sosie pieczarkowym
Kwasek cytrynowy
Cebula 1
Tłuszcz 1 łyżeczka
Mięso dokładnie wyżyłować- zemleć. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz, posiekaną zieleninę. Dobrze wyrobić drewnianą łyżką. Rękami zwilżonymi wodą formować podłużne klopsiki, obtoczyć je w mące, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano. Przygotować sos: przyrządzić beszamel, dodając bulion. Cebulę lekko podrumienić w tłuszczu. Przyrządzić karmel: cukier wsypać do małego rondelka, wlać kilka kropel wody, zrumienić cukier na brąz, po czym zaraz dodać 3 łyżki wody. Do beszamelu wlać tyle karmelu, by sos nabrał złotawego koloru, dodać cebulę, kwasek cytrynowy i chwilę pogotować. Do sosu włożyć klopsiki, dusić 15 minut.