Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klopsiki cielęce w sosie pieczarkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina bez kości 40 dag
bułka 1 sztuka
jajko 1
sól, pieprz
Gałka muszkatołowa (odrobina)
olej 1 łyżeczka
przyprawa do potraw
mąka 1 łyżka
mleko 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
przyprawa myśliwska
curry
tłuszcz do smażenia
sos
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie

Przepis i sposób przygotowania na: klopsiki cielęce w sosie pieczarkowym

½ łyżeczki cukru
Kwasek cytrynowy
Cebula 1
Tłuszcz 1 łyżeczka



Mięso dokładnie wyżyłować- zemleć. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz, posiekaną zieleninę. Dobrze wyrobić drewnianą łyżką. Rękami zwilżonymi wodą formować podłużne klopsiki, obtoczyć je w mące, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano. Przygotować sos: przyrządzić beszamel, dodając bulion. Cebulę lekko podrumienić w tłuszczu. Przyrządzić karmel: cukier wsypać do małego rondelka, wlać kilka kropel wody, zrumienić cukier na brąz, po czym zaraz dodać 3 łyżki wody. Do beszamelu wlać tyle karmelu, by sos nabrał złotawego koloru, dodać cebulę, kwasek cytrynowy i chwilę pogotować. Do sosu włożyć klopsiki, dusić 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Niunia 22.09.2011 10:53
ciekawe
smakoszek 26.06.2011 09:05
Pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak