Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki a'la gołąbki

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta 6-8 liści
mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
cebula czerwona 1 szt
por (biała część) 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
olej do smażenia
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
przecier pomidorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki a'la gołąbki

Kroki postępowania

1
Kapustę obieramy i myjemy. Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy. Cebule i por drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie.
Krok 1 - Klopsiki a'la gołąbki foto
2
Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę.
Krok 2 - Klopsiki a'la gołąbki foto
3
Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron.
Krok 3 - Klopsiki a'la gołąbki foto
4
Podlewamy domowym przecierem pomidorowym lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Klopsiki serwujemy z powstałym sosem pomidorowym.
Krok 4 - Klopsiki a'la gołąbki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 18.05.2015 21:45
smaczne danie
halina17 18.05.2015 20:52
Dobre danie.
Beatris 18.05.2015 15:04
Wyglądają bardzo smakowicie:)
MałaMi89 18.05.2015 13:54
Zachwycam się kolejnym Twoim przepisem :) świetne pulpeciki! :)
Aleksandra/Olcia 18.05.2015 12:05
super pomysł na obiadek
W poszukiwaniu inspiracji 18.05.2015 12:00
Mimo zjedzonego niedawno śniadania zrobiłam się głodna ;) Muszą być pyszne.
Piter 31 18.05.2015 11:42
Bardzo smaczne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak