Klopsiki a'la gołąbki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    6-8 liści
  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 g
  • cebula czerwona

    1 szt
  • por (biała część)

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • zioła prowansalskie

  • przecier pomidorowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Klopsiki a'la gołąbki foto
Kapustę obieramy i myjemy. Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy. Cebule i por drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie.
Krok 2 - Klopsiki a'la gołąbki foto
Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę.
Krok 3 - Klopsiki a'la gołąbki foto
Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron.
Krok 4 - Klopsiki a'la gołąbki foto
Podlewamy domowym przecierem pomidorowym lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Klopsiki serwujemy z powstałym sosem pomidorowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 18.05.2015 21:45
smaczne danie
halina17 18.05.2015 20:52
Dobre danie.
Beatris 18.05.2015 15:04
Wyglądają bardzo smakowicie:)
MałaMi89 18.05.2015 13:54
Zachwycam się kolejnym Twoim przepisem :) świetne pulpeciki! :)
Aleksandra/Olcia 18.05.2015 12:05
super pomysł na obiadek
W poszukiwaniu inspiracji 18.05.2015 12:00
Mimo zjedzonego niedawno śniadania zrobiłam się głodna ;) Muszą być pyszne.
Piter 31 18.05.2015 11:42
Bardzo smaczne danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat