Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klops z kaszy gryczanej, sera i ziemniaków

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
ziemniaki obrane ze skórki 400 gram
masło 100 gram
śmietana kremówka 1/3 szklanki
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
kwiat muszkatu 1/2 łyżeczki
twaróg 250 (odciśnięty)
kasza gryczana 300 prażona

Przepis i sposób przygotowania na: Klops z kaszy gryczanej, sera i ziemniaków

Dokładnie opłukaną i osączoną na sitku kaszę przełóż do miski i zalej ją wrzącym mlekiem. Miskę nakryj talerzem lub zawiń folią spożywczą i odstaw na pół godziny.

W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki do miękkości, wodę odlej i odstaw na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Następnie ziemniaki przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Do utłuczonych ziemniaków dodaj miękkie masło i kremową śmietankę oraz pokruszony widelcem twaróg, świeżo mielony pieprz i kwiat muszkatu. Całość starannie ubij, aż do uzyskania kremowego puree.

Do puree dodaj namoczoną kaszę, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby jeszcze raz dopraw do smaku solą, pieprzem i ponownie wymieszaj.

Powstałą masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 27x8 cm. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 45 minut. Pozostaw w formie do przestygnięcia, następnie przełóż na deskę do krojenia.

Podawaj pokrojony na grube plastry z dodatkiem pikantnego sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 24.06.2014 09:07
pysznie wygląda
anemon 29.11.2013 17:56
@Alex_M jestem pewna, że tak. Ja nie jestem wielką fanką gryczanej, a bardzo mi ten klops smakuje.
Alex_M 29.11.2013 13:25
uwielbiam kaszę gryczaną, więc pewnie by mi ten klops smakował! :)
Grazyna0211 16.11.2013 11:54
świetne danie podoba mi się ten przepis
IZABELA29 07.10.2013 06:52
warto wypróbować dwie wersje z sosem i śmietaną
anemon 30.09.2013 21:14
Ja z sosem grzybowym jeszcze nie robiłam, najbardziej lubię właśnie z kwaśną śmietaną.
Habibi 30.09.2013 10:28
Znam ten smak od dzieciństwa :) Moja Babcia, która pochodziła z Tarnopola, robiła takie danko. Ja zazwyczaj piekłam klops w formie wałka/batonu zawinięty w folię aluminiową, ale ostatnio również w foremce keksowej. Lubię go najbardziej z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.
barbara11561 23.09.2013 21:54
niesamowicie kuszący:)
anemon 30.08.2013 12:53
Ben-ka zrób i napisz jak Ci smakował. U nas cieszy się sporym powodzeniem.
anemon 30.08.2013 12:49
Misiu ten klops smakuje niemal ze wszystkim. U nas najczęściej jest to jakiś pikantny sos z warzyw, świetnie smakuje z sosem grzybowym, z mięsem, a nawet bez odsmażony na patelni.
misia53 30.08.2013 01:07
bardzo ciekawy klopsik tylko powiedz proszę z czym go podawałaś?
ben-ka 29.08.2013 22:29
taki klopsik,to ja sobie zrobię::)
Róża1 18.08.2013 23:16
fantastyczny pomysł:-)
anemon 15.08.2013 21:04
Izabela, proszę bardzo.
IZABELA29 15.08.2013 16:52
chętnie bym się poczęstowała.
sylwia_mc 08.08.2013 21:40
Ale zrobiłam się głodna, wygląda świetnie a smakuje pewnie obłędnie
Sroczka 07.08.2013 20:16
Wygląda przepysznie, aż chce się porcyjkę zjeść.
anemon 07.08.2013 20:13
Nie jestem wielką fanką kaszy gryczanej, ale ten klops naprawdę mi smakował.
caralajna 07.08.2013 18:27
fantastyczny, już wyobrażam sobie smak..
Janina 07.08.2013 16:19
Ciekawy skład klopsa;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak