Klops z kaszy gryczanej, sera i ziemniaków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • ziemniaki obrane ze skórki

    400 gram
  • masło

    100 gram
  • śmietana kremówka

    1/3 szklanki
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

    do smaku
  • kwiat muszkatu

    1/2 łyżeczki
  • twaróg

    250 (odciśnięty)
  • kasza gryczana

    300 prażona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dokładnie opłukaną i osączoną na sitku kaszę przełóż do miski i zalej ją wrzącym mlekiem. Miskę nakryj talerzem lub zawiń folią spożywczą i odstaw na pół godziny.

W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki do miękkości, wodę odlej i odstaw na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Następnie ziemniaki przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Do utłuczonych ziemniaków dodaj miękkie masło i kremową śmietankę oraz pokruszony widelcem twaróg, świeżo mielony pieprz i kwiat muszkatu. Całość starannie ubij, aż do uzyskania kremowego puree.

Do puree dodaj namoczoną kaszę, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby jeszcze raz dopraw do smaku solą, pieprzem i ponownie wymieszaj.

Powstałą masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 27x8 cm. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 45 minut. Pozostaw w formie do przestygnięcia, następnie przełóż na deskę do krojenia.

Podawaj pokrojony na grube plastry z dodatkiem pikantnego sosu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pawlito 24.06.2014 09:07
pysznie wygląda
anemon 29.11.2013 17:56
@Alex_M jestem pewna, że tak. Ja nie jestem wielką fanką gryczanej, a bardzo mi ten klops smakuje.
Alex_M 29.11.2013 13:25
uwielbiam kaszę gryczaną, więc pewnie by mi ten klops smakował! :)
Grazyna0211 16.11.2013 11:54
świetne danie podoba mi się ten przepis
IZABELA29 07.10.2013 06:52
warto wypróbować dwie wersje z sosem i śmietaną
anemon 30.09.2013 21:14
Ja z sosem grzybowym jeszcze nie robiłam, najbardziej lubię właśnie z kwaśną śmietaną.
Habibi 30.09.2013 10:28
Znam ten smak od dzieciństwa :) Moja Babcia, która pochodziła z Tarnopola, robiła takie danko. Ja zazwyczaj piekłam klops w formie wałka/batonu zawinięty w folię aluminiową, ale ostatnio również w foremce keksowej. Lubię go najbardziej z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.
barbara11561 23.09.2013 21:54
niesamowicie kuszący:)
anemon 30.08.2013 12:53
Ben-ka zrób i napisz jak Ci smakował. U nas cieszy się sporym powodzeniem.
anemon 30.08.2013 12:49
Misiu ten klops smakuje niemal ze wszystkim. U nas najczęściej jest to jakiś pikantny sos z warzyw, świetnie smakuje z sosem grzybowym, z mięsem, a nawet bez odsmażony na patelni.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat