Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klops w sosie pietruszkowym (danie lekkostrawne)

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone wołowe 25 dag
mięso mielone wieprzowe 25 dag
mleko 1 szklanka
bułka czerstwa 2 szt.
jajko 1 szt.
czosnek 3 ząbki
masło 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka/posiekana
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól

Składniki i sposób przygotowaniu sosu

pietruszka 20 dag/korzeń
mleko 1/4 szklanki
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
natka pietruszki 3 łyżki/posiekana
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Klops w sosie pietruszkowym (danie lekkostrawne)

Kroki postępowania

1
Sposób przygotowania:
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso umyć, pokroić i zmielić razem z bułkami i pietruszką. Dodać jajko, zmiażdżony czosnek i sól do smaku.
Krok 1 - Klops w sosie pietruszkowym (danie lekkostrawne) foto
2
Wyrobić masę dokładnie, uformować wałek, panierować w bułce tartej, uwinąć folią aluminiową posmarowaną masłem.
Krok 2 - Klops w sosie pietruszkowym (danie lekkostrawne) foto
3
Ułożyć w foremce, podlać ½ szklanki wrzącej wody i piec przez około godzinę w temperaturze 190 stopni. Upieczony klops pozostawić chwilę w folii, następnie pokroić na porcje i podać z sosem pietruszkowym.
Krok 3 - Klops w sosie pietruszkowym (danie lekkostrawne) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JohnyJ 06.03.2020 21:13
A gdzie jest sposób przygotowania sosu?
halinah 14.08.2014 07:55
z chęcią by się zjadło
Sylwia26 13.08.2014 21:13
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak