Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klops nadziany kaszą gryczaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Klops

mięso mielone wieprzowe 600 g
bułka czerstwa
jajko 2 szt
kasza gryczana 1/2 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos

pieczarki 1/2 kg
śmietana 3 łyżki
natka pietruszki
cebula 1 szt
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Klops nadziany kaszą gryczaną

Kaszę ugotować w 1 szkl. posolonej wody,wystudzić. Cebulę zeszklić na oleju, dodać do kaszy, 3 pieczarki pokroić drobno, poddusić na patelni bez tłuszczu i dodać do kaszy.Dodać jajko przyprawić pieprzem ,wymieszać.

Kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć, rozdrobnić i dodać do mięsa. Wymieszać z jajkiem i przyprawami.Dokładnie wyrobić na jednolitą masę

Mięso rozłożyć na desce posypanej bułką tartą,wilgotnymi dłońmi uformować prostokąt o grubości ok.1,5 cm. Na środek położyć kaszę, zwinąć i zlepić brzegi. Zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do keksówki . Piec 45 minut w 180 *C,wyjąć odwinąć papier przełączyć piekarnik na funkcję grilla i piec jeszcze 5 minut aby się zrumieniło.

Resztę pieczarek pokroić w plastry, poddusić w rondelku, dodać śmietanę i dusić do miękkości.Przyprawić solą , pieprzem.Na koniec warto posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki. Gotową pieczeń kroimy w plastry podajemy z pieczarkami w śmietanie i ulubioną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 16.12.2016 00:08
smaczny pomysł na klopsy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak