Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczny tatar

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 0,5 sztuki
ogórki konserwowe 2 małe sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 solidna szczypta
sos sojowy 1 łyżka
polędwica wołowa 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczny tatar

Kroki postępowania

1
W rozdrabniarce rozdrobnij:) połowę średniej cebuli wraz z dwoma małymi ogórkami konserwowymi.Jeśli nie masz rozdrabniarki, koniecznie sobie spraw, bo to naprawdę ułatwia życie.. W maszynce do mięsa zmiel polędwice. Polędwica powinna być przedtem porządnie schłodzona w lodówce. Dla lepszego efektu można ją zmielić dwa razy. Tatarscy puryści pewnie się teraz oburzą: Jak to mielona? skrobana nożem powinna być!!! No cóż, Jak komuś się chce spędzić wieczór z kosą w ręce to śmiało, skrobany tatar jest bardziej tradycyjny niż mielony. Można też pójść po całości i wrzucić mięso pod siodło konia, na którym udamy się pod Wiedeń: tak powstała ta potrawa, ale wtedy do ceny posiłku doliczcie osiodłanego konia.
Krok 1 - Klasyczny tatar foto
2
Połącz wszystkie składniki w misce, w której łatwo się będzie je mieszać. Następnie dodaj żółtko jajka oraz sos sojowy, którego używam zamiast soli oraz sporą szczyptę majeranku, który w mojej opinii jest najbardziej odpowiednią przyprawą do tatara. Zamiennie można pomyśleć o pieprzu jeśli już koniecznie chcesz zabijać smak surowego mięsa.
Krok 2 - Klasyczny tatar foto
3
Następnie ugniatamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Po wymieszaniu składników Tatar gotowy jest do zjedzenia!
Smacznego!!
Krok 3 - Klasyczny tatar foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak