Klasyczny krupnik z kaszą, ziemniakami i kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bulion drobiowy

  • ćwiartki z kurczaka

    2 szt
  • ziele angielskie całe

    5 szt
  • włoszczyzna

    1 szt
  • cebula biała

    0,5 szt
  • liście laurowe Prymat

    4 szt
  • woda zimna

    5 l

Składniki na krupnik

  • kasza jęczmienna

    400 g
  • ziemniaki

    6 szt
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Klasyczny krupnik z kaszą, ziemniakami i kurczakiem foto
Ćwiartki z kurczaka myjemy i wrzucamy do chłodnej wody w garnku. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.
Krok 2 - Klasyczny krupnik z kaszą, ziemniakami i kurczakiem foto
Po 20 minutach dodajemy obraną włoszczyznę i pół obranej cebuli. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy około 2 godzin.
Krok 3 - Klasyczny krupnik z kaszą, ziemniakami i kurczakiem foto
Wyciągamy po 2 godzinach kurczaka i wycinamy mięso do zjedzenia. Wrzucamy do garnka tylko już mięso bez skóry.
Krok 4 - Klasyczny krupnik z kaszą, ziemniakami i kurczakiem foto
Dodajemy kaszę jęczmienną i gotujemy około 20 minut.
Krok 5 - Klasyczny krupnik z kaszą, ziemniakami i kurczakiem foto
Kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy do zagotowanej zupy. Gotujemy tak długo aż będą miękkie.
Krok 6 - Klasyczny krupnik z kaszą, ziemniakami i kurczakiem foto
Wlewamy całość do talerza. Dodajemy świeżo zmielony pieprz czarny. Dekorujemy opcjonalnie pietruszką

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 19.03.2015 19:21
super jest taki krupnik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat