Klasyczny krupnik z kaszą, ziemniakami i kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bulion drobiowy

  • ćwiartki z kurczaka

    2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 szt
  • włoszczyzna

    1 szt
  • cebula biała

    0,5 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt
  • woda zimna

    5 l

Składniki na krupnik

  • kasza jęczmienna

    400 g
  • ziemniaki

    6 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Klasyczny krupnik z kaszą, ziemniakami i kurczakiem foto
Ćwiartki z kurczaka myjemy i wrzucamy do chłodnej wody w garnku. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.
Krok 2 - Klasyczny krupnik z kaszą, ziemniakami i kurczakiem foto
Po 20 minutach dodajemy obraną włoszczyznę i pół obranej cebuli. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy około 2 godzin.
Krok 3 - Klasyczny krupnik z kaszą, ziemniakami i kurczakiem foto
Wyciągamy po 2 godzinach kurczaka i wycinamy mięso do zjedzenia. Wrzucamy do garnka tylko już mięso bez skóry.
Krok 4 - Klasyczny krupnik z kaszą, ziemniakami i kurczakiem foto
Dodajemy kaszę jęczmienną i gotujemy około 20 minut.
Krok 5 - Klasyczny krupnik z kaszą, ziemniakami i kurczakiem foto
Kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy do zagotowanej zupy. Gotujemy tak długo aż będą miękkie.
Krok 6 - Klasyczny krupnik z kaszą, ziemniakami i kurczakiem foto
Wlewamy całość do talerza. Dodajemy świeżo zmielony pieprz czarny. Dekorujemy opcjonalnie pietruszką

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 19.03.2015 19:21
super jest taki krupnik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat