Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczny gulasz z łopatki wieprzowej
5 ząbków czosnku obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać do niego pokrojony czosnek, zrumienić a następnie zdjąć go z ognia i wrzucić na olej czosnkowy pokrojone mięso. Mięso osolić i popieprzyć pieprzem czarnym. Mięso tylko delikatnie podsmażyć, aby zrobiło się z zewnątrz białe po czym przełożyć je łyżką do brytfanny lub garnka z grubym dnem. Na pozostałym tłuszczu z sokiem z mięsa zeszklić cebulę. Cebulę można doprawić pieprzem ziołowym. Całość przelać do garnka z mięsem, wrzucić suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, owoc jałowca, imbir mielony. Całość podlać wodą i dusić ok. 40-50 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec sprawdzić, czy mięso jest dość dobrze osolone i dodać pozostałe 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę.
Gdy mięso będzie już miękkie, zlać do mniejszego garnka sok mięsny. Sok ten zaciągnąć mąką rozdrobnioną w wodzie, w razie gdyby było go mało, rozdrobnić go przegotowaną wodą. Powstały sos doprawić papryką słodką i ostrą, ewentualnie pieprzem i solą i wlać ponownie do mięsa. Całość jeszcze pogotować na delikatnym ogniu przez ok. 5-10 minut.
Podawać z kaszą lub z ziemniakami.