Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszona słonina

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 500 g
sól kamienna 1 kg
Pieprz czarny mielony Prymat łyżeczka
majeranek łyżka
ziele angielskie 15 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 6
czosnek głowka

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszona słonina

Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Rozgniatamy ziarna ziela i kruszymy listki. Słoninę nacieramy czosnkiem i liskami laurowymi z zielem angielskim.

Do pojemnika w którym będziemy przechowywać słoninę, wsypuję 1/3 soli. Kładziemy kawałek słoniny i posypujemy pieprzem i majerankiem. Zasypujemy pozostałą solą z każdej strony, tak aby cała się zakryła. Odstawiamy do lodówki na 14 dni. Po tym czasie odkrajamy plasterek i jeżeli jest przezroczysty (a zapewne tak będzie) wówczas możemy śmiało zajadać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzich 23.11.2022 16:35
To jest slonina peklowana a nie kiszona!
Doradca Smaku 24.11.2022 09:33
wszystko się zgadza - słonina jest peklowana, ale nazwa tej potrawy brzmi "kiszona słonina" i tak funkcjonuje w świecie kulinarnym ;)
Anna133 27.08.2013 16:52
mój dziadek taką robił jej jej smak jeszcze pamiętam
malinka18 10.09.2012 17:02
czegoś takiego jeszcze nie robiłam ale wygląda zachęcająco...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak