Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną i dziczyzną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jelito grube

    120 cm
  • ziemniaki

    10
  • mieso z dzika

    15 dag
  • słonina wędzona

    10 dag
  • słonina

    10 dag
  • sól do smaku

  • tymianek

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną i dziczyzną foto
Wędzoną słoninę kroimy w kawałki. Wrzucamy do robota i siekamy na papkę lub mielimy w maszynce do mięsa.
Krok 2 - Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną i dziczyzną foto
Ziemniaki trzemy jak na placki.
Krok 3 - Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną i dziczyzną foto
Do ziemniaków dodajemy mieloną słoninę wędzoną oraz zmieloną dziczyznę wymieszaną z surową siekaną słoniną. Doprawiamy solą oraz tymiankiem i mieszamy.
Krok 4 - Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną i dziczyzną foto
Jelita grube dokładnie płuczemy i osuszamy. Odmierzamy na długość blaszek i takie kawałki ucinamy.
Krok 5 - Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną i dziczyzną foto
Przygotowaną masę ziemniaczaną nakładamy do środka kiszek. Na końcach zaszywamy.
Krok 6 - Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną i dziczyzną foto
Kiszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170C i pieczemy około 1,5 godziny. Na ostatnie 15 minut pieczenie kiszkę obracamy na drugą stronę, aby równomiernie się przyrumieniła.
Krok 7 - Kiszka ziemniaczana z wędzoną słoniną i dziczyzną foto
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rjustysia 18.12.2013 10:34
Jadłam podobna bardzo dawno temu. I przepyszne są ziemniaki w takiej postaci!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat