Kisielowy torcik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • jajko

    5 szt.
  • cukier

    1 szklanka
  • kisiel cytrynowy

    3 szt
  • margaryna

    1 szt
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • tłuszcz do formy

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do formy

Składniki na masę pomarańczową

  • pomarańcza

    4 szt
  • migdały

    10 dag/ zmielone
  • cukier puder

    35 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kisielowy torcik foto
Wykonanie torcika:
Jajka utrzeć z cukrem.
Krok 2 - Kisielowy torcik foto
Następnie dodać mąkę, kisiele, proszek do pieczenia i rozpuszczoną margarynę.
Krok 3 - Kisielowy torcik foto
Dokładnie wymieszać, przelać do przygotowanej tortownicy.
Krok 4 - Kisielowy torcik foto
Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Krok 5 - Kisielowy torcik foto
Po upieczeniu ostudzić, przekroić wzdłuż i posmarować letnią masą pomarańczową i ozdobić dowolnie.
Krok 6 - Kisielowy torcik foto
Wykonanie masy pomarańczowej:
Pomarańcze obrać, sparzyć skórki, zalać wrzątkiem, zagotować- czynność tą powtórzyć 6 razy zmieniając wodę.
Krok 7 - Kisielowy torcik foto
Następnie skórki zmielić, dodać cukier, zmielone migdały i odparować na wolnym ogniu stale mieszając.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat