Kisiel truskawkowy z kawałkami owoców

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki świeże

    250 g
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 lekko zaokrąglona łyżka
  • woda

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki, jeśli są bardzo duże to na ósemki.
Zasypujemy cukrem, odstawiamy na chwilę ,żeby puściły sok.
Stawiamy na palniku i gotujemy , mieszając od czasu do czasu aż owoce zrobią się szkliste, a część się rozpadnie (trwa to 3-4 minuty).
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i energicznym ruchem wlewamy do truskawek, ciągle mieszając.
Gotujemy przez chwilę, aż kisiel zgęstnieje.
Rozlewamy do miseczek , dekorujemy listkami mięty lub melisy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 24.06.2017 23:20
Lubię domowy kisiel - zdecydowanie lepszy niż ten z torebki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat