Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisiel truskawkowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 400 gram
cukier ok 2 łyżki do smaku
woda 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
biała czekolada do dekoracji
owoce do dekoracji

Porada

Kisiel po przestudzeniu można podać także z innymi dodatkami, np. bitą śmietaną, lodami itp.! Kisiel na ciepło możemy podać z świeżo ugotowanym budyniem waniliowym!

Przepis i sposób przygotowania na: Kisiel truskawkowy

Kroki postępowania

1
Przygotowane truskawki myjemy i odsączamy z wody i usuwamy szypułki. Gotowe przekładamy go garnka w którym będziemy gotować kisiel.
Krok 1 - Kisiel truskawkowy foto
2
Do truskawek dodajemy cukier i całość miksujemy na gładką masę.
Mus truskawkowy stawiamy na ogniu, dodajemy do niego 0,5 szklanki wody i podgrzewamy.
Krok 2 - Kisiel truskawkowy foto
3
W drugiej połowie wody rozpuszczamy mąkę.
Krok 3 - Kisiel truskawkowy foto
4
Mieszaniną wody i mąki zalewamy gorące truskawki. Całość zagotowujemy, by skrobia się rozkleiła. Ewentualnie dosładzamy do smaku (wszystko zależy od słodkości użytych owoców).
Krok 4 - Kisiel truskawkowy foto
5
Gotowy deser porcjujemy do pucharków. Spożywamy na ciepło lub na zimno. Ja wolę wersje na zimno, więc kisiel studzę w pucharkach, a następnie dekorujemy wiórkami czekoladowymi i świeżymi owocami.
Krok 5 - Kisiel truskawkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 22.12.2015 18:54
w sezonie i u mnie goszczą takie deserki ;)
anka1988 22.12.2015 14:18
domowy najlepszy! bez konserwantów!
bietka 22.12.2015 10:01
smaczny kisiel , już sie nie mogę doczekać truskawek: )
Madzai 22.12.2015 09:05
Ale bym zjadła :)
gusia1000 21.12.2015 23:30
Prosto i smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak