Kisiel porzeczkowo-poziomkowy.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czerwone porzeczki

    400 g
  • poziomki

    100 g
  • woda

    0,5 l
  • mąka ziemniaczana

    2,5 łyżki
  • cukier

    2,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kisiel porzeczkowo-poziomkowy. foto
Owoce przełożyć do garnka i zalać 400ml wody.Użyłam mrożonych owoców,które w sezonie letnim załadowałam do zamrażalnika,by mieć je na czas,gdy nie będą już tak łatwo dostępne.Nastawić owoce zalane wodą na gotowanie,w trakcie gotowania dosypać do owoców cukier i zamieszać.
Krok 2 - Kisiel porzeczkowo-poziomkowy. foto
W 100ml pozostałej wody rozmieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną by nie było grudek.Jak woda z owocami się zagotuje dolać do garnka rozmieszaną w wodzie mąkę i i zamieszać zawartość garnka.
Krok 3 - Kisiel porzeczkowo-poziomkowy. foto
Gotować kisiel na niedużym płomieniu do momentu aż zgęstnieje,aż jego konsystencja stanie się typowo kisielowa,lepka i ciągnąca.
Z tej ilości składników wyszło 2 porcje słodkiego,owocowego kisielu o intensywnej czerwonej barwie,pełnego owoców,a co za tym idzie pełnego witamin.Zarówno poziomki,jak i czerwone porzeczki mają wiele cennych wartości odżywczych,stosuje się je na wiele schorzeń,są pomocne choćby w usuwaniu toksyn z organizmu,działają korzystnie na krew,przypisuje się im moc ochronną przed przeziębieniami,czy też właściwości zwalczające wszelakie infekcje,wiele można by tu jeszcze wyliczać profitów ze spożycia tychże owoców.Taki kisiel zatem to i pyszna słodkość i bomba witaminowa,zastrzyk zdrowia dla naszego organizmu,dwa w jednym, połączenie przyjemnego(pysznego)z pożytecznym(korzystnym dla zdrowia i samopoczucia).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
6zer 11.10.2013 14:40
smaczny i zdorwy
sanielcia 11.10.2013 14:23
super kisielek
nutellla 11.10.2013 13:08
dobre połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat