Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa w kiszonej kapuście

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchew 1 sztuka
kiełbasa cienka podsuszana 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
szalotka 1 sztuka
olej 4 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
Kminek cały Prymat 1 łyżeczka
brązowy cukier 1 łyżka
bulion warzywny 2 szklanki
woda 2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
jabłko 1/2 duże
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
kapusta kiszona 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa w kiszonej kapuście

Kroki postępowania

1
W garnku o grubym dnie ( dość szerokim) rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w pół piórka cebulę i szalotkę . Smażyć do lekkiego zrumienienia.
Krok 1 - Kiełbasa w kiszonej kapuście foto
2
W tym czasie odcisnąć ( jeśli trzeba przedtem lekko wypłukać ) kapustę .
Obrać marchew i jabłko ( umyć ) i utrzeć do kapusty.
Krok 2 - Kiełbasa w kiszonej kapuście foto
3
Dodać przyprawy: kminek, pieprz ziarnisty, liść laurowy, cukier trzcinowy. Zamieszać i chwilę smażyć.
Do garnka z cebulą włożyć kapustę z marchewka i jabłkiem. Wymieszać i smażyć mieszając na małym gazie ok. 10 minut .
Krok 3 - Kiełbasa w kiszonej kapuście foto
4
Dodać pokrojone w 2-3 cm kawałki kiełbasy. Wmieszać je w kapustę.
Krok 4 - Kiełbasa w kiszonej kapuście foto
5
Zalać wodą ( wywarem) i dusić na średnim gazie pod przykryciem.
Odkryć i odparować płyn do wymaganej gęstości. Doprawić do smaku.
Krok 5 - Kiełbasa w kiszonej kapuście foto
6
Podawać z pieczywem posypując natką pietruszki.


Trochę inne podejście do kiełbasy duszonej w kapuście .To taka moja wariacja na temat alzacko-francuskiego Choucroute garnie czyli po naszemu ,, ubranej kapusty ( garnirowanej). W oryginale kapusta jest duszona w białym winie a nawet w niektórych regionach w szampanie . Ponieważ nie przewidywałam,, bąbelków " - zmodyfikowałam po swojemu tworząc bardziej codzienną potrawę.
Krok 6 - Kiełbasa w kiszonej kapuście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natalia.doradca 28.10.2013 11:59
mniam mniam ale smaczności :)
Ewa104 19.05.2013 19:09
No,i to lubię.Choć nie bardzo mogę jeść takie potrawy to jednak po troszku kosztuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak