Kiełbasa na chleb

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1 kg
  • boczek surowy

    30 dkg
  • pierś z kurczka

    1 sztuka
  • udziec z indyka

    1/2 kg
  • pieprz

    1 do smaku
  • czosnek

    2 ząbki
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    25 g
  • woda

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kiełbasa na chleb foto

Pierś z kurczaka i mięso od szynki kroję w kostkę centymetrową, przesypuje solą peklową i zostawiam na 24 h w lodówce.
Krok 2 - Kiełbasa na chleb foto
Boczek i udziec z indyka mielę maszynką do mięsa duże oczka. Także przesypuję sola peklową i odstawiam na 24 h. Na drugi dzień przekładam do dużej miski wszystkie gatunki mięsa, dodaję czosnek sprasowany, wsypuje żelatynę, i dolewam zimną wodę. Dodaję pieprz zmielony. Całość wyrabiam dokładnie rękoma, tak długo aż mięso połączy się z przyprawami, wodą i będzie się kleić. Należy spróbować czy mięso jest dobrze doprawione.
Krok 3 - Kiełbasa na chleb foto
Do maszynki do mięsa dokręcam tulejkę, na która naciągam osłonkę barierową szerokość 80 mm. Mięso wkładam do maszynki i wyciskam do osłonki.
Krok 4 - Kiełbasa na chleb foto
Końcówki związuję sznurkiem.
Krok 5 - Kiełbasa na chleb foto
Kiełbasy przekładam do brytfanny, wlewam wodę zimą taką ilość żeby nakryło kiełbasę. Przykrywam pokrywką i parzę w temp 80 stopni 1,5 h. Kiełbasa nie może się gotować tylko ma się parzyć. Po zdjęciu z ognia zostawiam do ostygnięcia w tej wodzie.Następnie wyjmuję z wody i przekładam do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tobi1989 02.07.2017 08:23
Pyszności :)
sezamek 24.07.2016 11:05
znakomita kiełbaska
Mniam 04.11.2015 14:14
Coś pysznego i do tego ta apetyczna galaretka :)
Kolorowa 03.11.2015 22:02
MUSZĘ TAKĄ ZROBIĆ ;) !
iziona 03.11.2015 17:06
Niesamowita kiełbaska już zapisałam przepis.
Justi2401 03.11.2015 16:54
Domowa najlepsza! Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat