Ali

Kiełbasa czosnkowa ze słoika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    330 gram
  • boczek surowy

    170 gram
  • czosnek

    2 ząbki
  • woda

    65 ml
  • majeranek

    1/3 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • sól

    2/3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy i mielimy w maszynce na dużych oczkach. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. Wyrabiamy i stopniowo dodajemy wodę. Napełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy. Prawda, że proste?

Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:
Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.
Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1,5 litra: 120, 80, 60 minut.
Pierwsza pasteryzacja daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 19.09.2014 14:10
extra przepis
dodi 17.09.2014 11:20
ale apetyczne
ben-ka 17.09.2014 11:11
Mnie też by bardzo smakowała,lubię takie mięsko ze słoików.
Ola1young 17.09.2014 10:59
PYCHA,przynajmniej ,wiem co jem !!!
agnieszka214 17.09.2014 09:32
naprawde pychota pomysł
Zdzisław 17.09.2014 04:29
pracochłonne z pasteryzowaniem ale za to jakie dobre
RenataZ-et 16.09.2014 22:30
Pyszna mielonka ze słoika
norweska20 16.09.2014 22:20
apetycznie i smacznie
Lis 16.09.2014 21:26
Przepyszny pomysł:)Aż mi ślinka cieknie:)
kloruś 16.09.2014 20:51
świetny przepis! piękne zdjęcie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat