Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup z cukinii

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1,5 kg
cebula 0,5 kg
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
ocet 10 % 1 szkl
cukier 1 szkl
koncentrat pomidorowy 3 słoiczki małe
czosnek 1 główka
goździki mielone 0,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka

Porada

świetnie smakuje z dodatkiem bazylii lub natki pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup z cukinii

Kroki postępowania

1
Cukinię obrać, wydrążyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z cebulą. Zasypać solą i odstawić na 6 godzin
Krok 1 - Ketchup z cukinii foto
2
Dodać cukier (my dajemy 3/4 szklanki ale znajomi preferują więcej) i gotowac 30 minut na wolnym ogniu.
Krok 2 - Ketchup z cukinii foto
3
Zblendować na gładką masę
Krok 3 - Ketchup z cukinii foto
4
Dodać koncentrat (bądź przecier), przyprawy, czosnek i ocet. Jeszcze raz zblendować. Pogotować jeszcze ok 20 minut aby trochę zgęstniał.
Krok 4 - Ketchup z cukinii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak