Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup z cukinii

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Niesamowicie smaczny, prosty w wykonaniu.

Składniki:

Składniki:

cukinia 1 kilogram
papryka czerwona 1 kilogram
cebula 1 kilogram
cukier 500 gramów
sól 6 łyżeczek
ocet 10 % 125 mililitrów
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 390 gramów
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka

Porada

Jeśli chcemy mieć gładszą konsystencję, ketchup należy schłodzić przez noc w lodówce i zmiksować.

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup z cukinii

Cukinie obieramy, usuwamy gniazda nasienne, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Następnie odciskamy z płynu, dodajemy cukier i ocet, gotujemy pół godziny na małym ogniu.
Paprykę i cebulę miksujemy.
Do cukinii dodajemy zmiksowane warzywa, obie papryki, gotujemy 10 min.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i curry. Przekładamy do słoiczków. Zapiekamy w 130°C od zimnego piekarnika, przez 35 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak