Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21

odc. 21 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    400 g
  • smalec

    200 g
  • żółtka

    4 szt
  • kiełbasa sucha krakowska

    15 plasterków
  • cebula

    8 szt
  • pomidorki koktajlowe

    15 szt
  • olej rzepakowy

  • ser twardy

    100 g
  • musztarda rosyjska Prymat

  • papryka słodka mielona Prymat

  • papryka ostra Prymat

  • przyprawa curry Prymat

  • sól morska Prymat

ozdoba

  • liście sałaty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21 foto
Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę oraz pokrojony na drobne kawałki smalec. Dodajemy 4 żółtka. Mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy szczyptę soli morskiej. Ugniatamy ciasto palcami do konsystencji kruszonki.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21 foto
Ciasto przesypujemy na blachę, dokładnie ugniatamy do pełnego pokrycia (dna i brzegów). Nakłuwamy ciasto widelcem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21 foto
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju układamy plasterki suchej krakowskiej. Podsmażamy chwilę, wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21 foto
Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię po smażeniu suchej krakowskiej. Dodajemy odrobinę wody, aby nadać cebuli miękkości. Doprawiamy ostrą mieloną papryką oraz przyprawą curry. Dodajemy pokrojone na połówki drobne pomidorki. Doprawiamy farsz słodką mieloną papryką.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21 foto
Na upieczony spód tarty przelewamy farsz. Na wierzchu układamy plasterki suchej krakowskiej.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21 foto
Około 2 łyżeczki musztardy łączymy z 2 łyżeczkami oleju i skrapiamy tą mieszanką wierzch tarty. Na koniec posypujemy tartę skrojonym w kostkę serem.
Krok 7 - Doradca Smaku V: Tarta na słono z curry, kiełbasą i pomidorami, odc. 21 foto
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem możemy posypać tartę rwaną w dłoniach sałatą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Zwykłaja

11.02.2017 19:56
Beznadzieja, strata czasu i pieniędzy, przepis niedokładny przez co wyszła kompletna klapa... NIE POLECAM

danoninhio

07.02.2017 19:15
Do wczoraj oglądałem tego człowieka z podziwem. Dziś spróbowałem zrobić tartę wg jego przepisu. Po co podaje ilość składników, skoro zostaje mu połowa ciasta? W przepisie nie ma mowy o tym, czy podane składniki są na jedną tartę, czy dwie. Oglądając go, mam wrażenie, że to zwykły aktor nie mający pojęcia o gotowaniu, wsypał z pół paczki ostrej papryki, przecież to było by nie do zjedzenia... Do cebuli i pomidorów nie dodał grama soli (przynajmniej nie było o tym mowy w przepisie), bez tego smak jest nijaki. Ciasto piekł prawdopodobnie na termoobiegu, o czym nie wspomniał. Jak dla mnie to porażka. Ciekawe, czy komentarz zostanie opublikowany, czy nie przejdzie, bo nie piszę, że przepis jest super, a całość wygląda przepysznie...

sezamek

10.10.2016 14:55
mnie mogłoby smakować

Łukasz15

06.10.2016 22:47
Super wygląda

norweska20

06.10.2016 21:52
uwielbiam tarty :)

Futka

06.10.2016 21:49
Świetna i bardzo smakowita tarta :D

kd045

06.10.2016 21:40
bardzo smaczne ;)

bietka

06.10.2016 21:13
smaczna tarta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat