Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup domowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 1,5 kg,
cebula 2 szt,
papryka czerwona 1 szt,
sól 1 płaska łyżka,
ocet jabłkowy 1/3 szklanki,
cukier 1,5 - 2 łyżek,
ząbki czosnku 2 szt,
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka, albo ostra,
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka,

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup domowy

Pomidory dokładnie umyć, obrać ze szpatułek, pokroić na mniejsze kawałki.

Następnie włożyć do garnka i dusić na małym ogniu z odrobiną wody, często mieszając aby pomidory się nie przypaliły. Dusić około 30 - 40 minut, po tym czasie pomidory przetrzeć przez sitko aby pozbyć się skórek.( można wcześniej sparzyć pomidory i obrać skórki)

Cebule i czosnek obrać i pokroić.

Z umytej papryki usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić na kawałki.

Cebule razem z czosnkiem i papryką zmiksować na gładką masę a następnie połączyć z pomidorami.

Całość wstawić na gaz i gotować aż sos zgęstnieje.

Dodać mieloną słodką paprykę,imbir, sól a pod koniec dodać ocet jabłkowy, cukier oraz do smaku świeżo zmielonego pieprzu.

Gotowy ketchup wlać do słoika,szczelnie zamknąć, wystudzić.

Przechowywać w lodówce.

Chcąc zrobić przetwory na zimę słoiki z ketchupem należy pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.09.2017 21:07
Na pewno jest dobry. Kiedyś taki robiłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak