Keksik jogurtowo-owocowy.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt
  • cukru

    1 i 1/3 szklanki
  • cukier waniliowy

    16 g
  • mąki pszennej

    3 szklanki
  • proszku do pieczenia

    1 czubata łyżka stołowa
  • szczypta soli

  • owoców maliny

    10 szt
  • cukier puder

    do posypania
  • jeżyny

    20 szt
  • jogurt naturalny

    1 i 1/3 bez cukru
  • olej

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, po czym stopniowo dosypywać większą część potrzebnego nam cukru. W drugim naczyniu utrzeć żółtka drewnianą pałką z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym aż do uzyskania białej masy. Wlać jogurt naturalny i miksować ciasto na średnich obrotach, dodać olej i jeszcze chwilkę miksować. Do uzyskanej masy wlać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wmieszać ją także drewnianą łyżką (proponuję wsypywać po 1-2 łyżki i mieszać i tak do końca ). Wlać kilka kropel olejku śmietanowego. Przygotowujemy dwie formy keksówki,tj. smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (termoobieg). Wlewamy do obydwu foremek po 1/4 ciasta, które nam wyszło. Układamy rzędami wzdłuż po zewnętrznych stronach jeżyny a w środkowym maliny. Przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy 45 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ajres 23.08.2012 21:17
swietne
IKrakowianka 28.02.2012 21:35
wygląda super!
Goya 28.12.2011 19:21
super
magduś83 03.10.2011 16:39
super ten keks
maciek7 20.09.2011 20:22
super
eli_555 02.05.2011 23:10
pycha
wedith1 02.11.2010 08:12
Pychotka!
wedith1 02.11.2010 08:12
Pychotka!
SmacznaPyza 02.08.2010 13:51
mam ten przepis zapisany, ale muszę się przyznać, że jeszcze go nie wypróbowałam...zapomniałam po prostu...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat