Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks z bakaliami o smaku amaretto

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 150 g
cukier trzcinowy 120 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 3 sztuki
mąka tortowa 160 g
mąka tortowa 1 łyżka do bakalii
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
likier amaretto 50 ml
mleko 3,2% 100 ml

Bakalie

skórka pomarańczowa 50 g
rodzynki królewskie 50 g
orzechy włoskie 50 g
żurawina suszona 50 g

Posypka

cukier puder wg uznania

Porada

Bardzo dobry keks z bakaliami, głównie pieczony na Święta Bożego Narodzenia. Idealny dla gości do kawki, czy też herbatki. Ten akurat był przeznaczony do poczęstowania, stąd brak przekroju.

Przepis i sposób przygotowania na: Keks z bakaliami o smaku amaretto

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć pokrojone masło, wsypać cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy, zmiksować.
Krok 1 - Keks z bakaliami o smaku amaretto foto
2
Dodawać kolejno po jednym jajku i dalej miksować.
Krok 2 - Keks z bakaliami o smaku amaretto foto
3
Dosypać mąkę tortową i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, za każdym razem miksować.
Krok 3 - Keks z bakaliami o smaku amaretto foto
4
Do osobnej miski wsypać wszystkie bakalie i wymieszać z łyżką mąki.
Krok 4 - Keks z bakaliami o smaku amaretto foto
5
Dodać bakalie do zmiksowanego ciasta i wymieszać łopatką.
Krok 5 - Keks z bakaliami o smaku amaretto foto
6
Wlać mleko i ponownie wymieszać łopatką.
Krok 6 - Keks z bakaliami o smaku amaretto foto
7
Na końcu wlać likier amaretto i wymieszać.
Krok 7 - Keks z bakaliami o smaku amaretto foto
8
Ciasto włożyć do foremki ( u mnie akurat aluminiowa, bo keks był przeznaczony do poczęstowania ).
Krok 8 - Keks z bakaliami o smaku amaretto foto
9
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 1 godzinę.
Krok 9 - Keks z bakaliami o smaku amaretto foto
10
Wystudzić na kratce.
Krok 10 - Keks z bakaliami o smaku amaretto foto
11
Upieczony keks można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego !
Krok 11 - Keks z bakaliami o smaku amaretto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak