Keks z bakaliami i marmoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • margaryna

    20 dag
  • jajko

    4 szt
  • cukier puder

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy siekane

    5 dag
  • rodzynki

    5 dag
  • Skórka pomarańczowa kandyzowan

    2 łyżki
  • marmolada do przełożenia

  • rum

    2 lyżki
  • aromat cytrynowy

    1/2 łyżeczki
  • tłuszcz do formy

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki zalać rumem, odłożyć na 15 minut. Margarynę ucierać dodając stopniowo po 1 żółtku i po łyżce cukru. Gdy utarte na pulchną masę dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, rodzynki z rumem, orzechy, skórkę pomarańczową, aromat i ubitą pianę z białek, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut. Po ostudzeniu przełożyć marmoladą lub konfiturą, posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 26.12.2012 14:12
Smakowicie wygląda :) Bardzo lubię keksa.
Maniek2 05.03.2012 07:31
fajny
Wacław 02.10.2011 10:19
pyszny do kawki !
Wafelek2601 11.05.2011 13:59
wygląda super
ewa84 09.04.2011 14:23
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat