keks morelowo-pomarańczowy

keks morelowo-pomarańczowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    100 g
  • mąka

    200 g
  • jajko

    5
  • cukier puder

    170 g
  • miód akacjowo-pomarańczowy

    2 łyżki
  • morele suszone

    100 g
  • rodzynki

    100 g
  • orzechy włoskie

    50 g
  • pestki dyni

    50 g
  • sok z pomarańczy

    do smaku
  • sok z cytryny

    do smaku
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • biała czekolada

    100 g
  • napar z herbaty mandarynkowej

    do smaku
  • likier pomarańczowy

    do smaku
  • czekolada mleczna

    50 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania keks morelowo-pomarańczowy

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

Stopić białą czekoladę i przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i miksować dokładnie. Dodać miód, sok z pomarańczy i cytryny, proszek do pieczenia, wlać przestudzoną czekoladę. Dodać mąkę i miksować na najniższych obrotach. Odcedzić namoczone wcześniej morele i rodzynki, morele posiekać, orzechy i pestki dyni podobnie.
Bakalie zmieszać z łyżką mąki i na samym końcu dodać do ciasta. Delikatnie przemieszać i wlać ciasto do tortownicy natartej masłem i podsypanej bułką. Piec 1h w 180C włączając od czasu do czasu termoobieg.
Upieczone i przestudzone ciasto naponczować mocno naparem z herbaty i likierem pomarańczowym.
Udekorować stopioną mleczną czekoladą z dodatkiem łyżki mleka i morelami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Jastinka 13.11.2012 22:01
smaczne
Aleksandraa 14.08.2012 08:14
pycha :)
Habibi 13.08.2012 08:24
uwielbiam keksy
BeataJ 12.08.2012 12:45
wow poproszę kawałeczek :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat