Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
masło
100 g -
mąka
200 g -
jajko
5 -
cukier puder
170 g -
miód akacjowo-pomarańczowy
2 łyżki -
morele suszone
100 g -
rodzynki
100 g -
orzechy włoskie
50 g -
pestki dyni
50 g -
sok z pomarańczy
do smaku -
sok z cytryny
do smaku -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
biała czekolada
100 g -
napar z herbaty mandarynkowej
do smaku -
likier pomarańczowy
do smaku -
czekolada mleczna
50 g
Przepis i sposób przygotowania keks morelowo-pomarańczowy
Stopić białą czekoladę i przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i miksować dokładnie. Dodać miód, sok z pomarańczy i cytryny, proszek do pieczenia, wlać przestudzoną czekoladę. Dodać mąkę i miksować na najniższych obrotach. Odcedzić namoczone wcześniej morele i rodzynki, morele posiekać, orzechy i pestki dyni podobnie.
Bakalie zmieszać z łyżką mąki i na samym końcu dodać do ciasta. Delikatnie przemieszać i wlać ciasto do tortownicy natartej masłem i podsypanej bułką. Piec 1h w 180C włączając od czasu do czasu termoobieg.
Upieczone i przestudzone ciasto naponczować mocno naparem z herbaty i likierem pomarańczowym.
Udekorować stopioną mleczną czekoladą z dodatkiem łyżki mleka i morelami.
Komentarze (4)