Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks gruszkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dkg
jajko 4 szt
margaryna 20 dkg
cukier puder 20 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
amaretto 30 g
gruszki w zalewie 1 litr

Porada

Keks można polukrować

Przepis i sposób przygotowania na: Keks gruszkowy

Kroki postępowania

1
Gruszki osączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć w Amaretto.
Krok 1 - Keks gruszkowy foto
2
Parę gruszek zostawić na wierzch ciasta a resztę osuszyć na sitku. Obtaczać w mace.
Krok 2 - Keks gruszkowy foto
3
Margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Krok 3 - Keks gruszkowy foto
4
Dodać mąkę , proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Następnie do masy dodać oprószone gruszki, delikatnie domieszać pianę z ubitych białek. Przygotować keksówkę o rozm 10x27 cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciemnym papierem do pieczenia, napełnić ciastem, wyrównać wierzch, ułożyć pozostawione cząstki gruszek i posypać skondensowaną skórką z pomarańczy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1 godz. Po upieczeniu wyjąć z papierem, usunąć po wystudzeniu. .Ciasto posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Keks gruszkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 26.04.2016 10:13
ale pyszny keksik
IKrakowianka 25.04.2016 20:47
super ciasto
Babeczka35 25.04.2016 20:16
Pyszne ciasto.
pestka 25.04.2016 20:11
pyszny deser
Bernadeta1 25.04.2016 18:43
na pewno bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak