Keks cytrynowo-żurawinowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    12,5 dag
  • cukier

    4 łyżki
  • jajko

    4 szt
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka z czubkiem
  • skórka z cytryny

  • żurawina suszona

    0,5 szklanki
  • tłuszcz do formy

  • mąka

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Keks cytrynowo-żurawinowy foto
Żurawinę zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 15 min. Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki cukru, żółtka, skórkę startą z jednej cytryny i wszystko dokładnie ucieramy aż grudni cukru nie będą wyczuwalne.
Krok 2 - Keks cytrynowo-żurawinowy foto
Białka ubijamy z pozostałym cukrem. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i na przemian z białkami dodajemy do ciasta ciągle mieszając. Żurawinę odsączamy, osuszamy, obtaczamy w mące /1 łyżeczka/, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Krok 3 - Keks cytrynowo-żurawinowy foto
Małą keksówkę /12 x 20/ natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 40 min.
Krok 4 - Keks cytrynowo-żurawinowy foto
Po upieczeniu możemy polać lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Żurawina nadaje kwaskowatego smaku - jeśli ktoś woli słodsze ciasto może zamiennie użyć rodzynek, suszonych śliwek lub moreli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 31.01.2015 11:31
ładnie wygląda
Futka 26.01.2015 09:56
Cudny i bardzo smaczny keks :)
jagoda5913 26.01.2015 09:50
Super keks
Pietruszka 26.01.2015 08:32
uwielbiam takie ciasta
Magula 26.01.2015 08:31
Mniam pysznie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat