Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks cytrynowo-żurawinowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 12,5 dag
cukier 4 łyżki
jajko 4 szt
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka z czubkiem
skórka z cytryny
żurawina suszona 0,5 szklanki
tłuszcz do formy
mąka 1 łyżeczka

Porada

Żurawina nadaje kwaskowatego smaku - jeśli ktoś woli słodsze ciasto może zamiennie użyć rodzynek, suszonych śliwek lub moreli.

Przepis i sposób przygotowania na: Keks cytrynowo-żurawinowy

Kroki postępowania

1
Żurawinę zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 15 min. Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki cukru, żółtka, skórkę startą z jednej cytryny i wszystko dokładnie ucieramy aż grudni cukru nie będą wyczuwalne.
Krok 1 - Keks cytrynowo-żurawinowy foto
2
Białka ubijamy z pozostałym cukrem. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i na przemian z białkami dodajemy do ciasta ciągle mieszając. Żurawinę odsączamy, osuszamy, obtaczamy w mące /1 łyżeczka/, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Keks cytrynowo-żurawinowy foto
3
Małą keksówkę /12 x 20/ natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 40 min.
Krok 3 - Keks cytrynowo-żurawinowy foto
4
Po upieczeniu możemy polać lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Keks cytrynowo-żurawinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 31.01.2015 11:31
ładnie wygląda
Futka 26.01.2015 09:56
Cudny i bardzo smaczny keks :)
jagoda5913 26.01.2015 09:50
Super keks
Pietruszka 26.01.2015 08:32
uwielbiam takie ciasta
Magula 26.01.2015 08:31
Mniam pysznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak