Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks bazglutenowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 130 g
mąka ziemniaczana 130 g
cukier 200 g
masło 60 g
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
bakalie 1 szkl
rum 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Keks bazglutenowy

Kroki postępowania

1
Szklankę bakalii zalewamy rumem i odstawiamy, aż wchłoną cały płyn.
Krok 1 - Keks bazglutenowy foto
2
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo żółtka i mąkę z proszkiem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Krok 2 - Keks bazglutenowy foto
3
Bakalie przesypujemy odrobiną mąki ziemniaczanej i delikatnie, na przemian z pianą z białek mieszamy do reszty ciasta. Pieczemy w keksówce w temp 180 stopni ok 50 minut.
Krok 3 - Keks bazglutenowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak