Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

keks bananowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1i 1/2 szkl
cukier puder 3/4 szkl
masło lub margaryna 1/3 kostka
aromat rumowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
banan 3 szt
orzechy włoskie 2/3 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: keks bananowy

Mąkę wraz z cukrem, proszkiem i sodą przesiałam do innego naczynia. Banany- im bardziej dojrzałe tym słodsze- rozgniotłam widelcem. Do nich wbiłam dwa jajka oraz wlałam wystudzony, roztopiony tłuszcz.Chwilę miksowałam na wolnych obrotach. Wsypałam mąkę, dodałam kilka kropel aromatu. Mieszając, dodałam też orzechy. Ciasto wylałam do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy- keksówki. Piekłam ciasto około godziny w temp mniej więcej 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 10.05.2014 20:19
pyszny keksik
gacopierz23 02.05.2014 22:15
świetny keks
Malinka 28.02.2014 21:30
Lubię bananowe specjały :)!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak