Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 1 kostka
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 5 sztuk
mleko 3,2% 5 łyżek
bakalie 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam do lodówki, w tym czasie masło ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku.Wlewam mleko, obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy maślanej. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką, aż połączą się z ciastem. Na końcu dodaję bakalie,przemieszam wszystko razem i przekładam ciasto do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na ok 40 min, do suchego patyczka. Upieczone, wyjmuję, studzę i kroję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 05.12.2014 14:50
ciekawy przepis
kasia.s 05.12.2014 10:14
Muszę go zrobić:)
R'n'G Kitchen 04.12.2014 19:06
Beatko ,przepysznie wygląda. Mniam!
Barbara777 04.12.2014 19:04
super prezentuje się:)
Kuchenka 04.12.2014 15:13
pysznie wygląda
wwwiolka 04.12.2014 11:19
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak